Postovi na hrvatskom · Recenzije

Vladimir Nazor – Bijeli jelen (slikovnica)

Kada čujem naslov Bijeli jelen, odmah pomislim na osnovnoškolsku lektiru koju smo, vjerujem, svi morali čitati. Bijeli jelen jedna je od najpopularnijih i najpoznatijih bajki Vladimira Nazora. No, ovdje nećemo govoriti u tom starom izdanju, već jednom skraćenom i prepričanom izdanju iste bajke, ali u novom ruhu. Naime, Znanje nas je obradovalo predivnim izdanjem Bijelog jelena u obliku slikovnice za djecu i to s prekrasnim ilustracijama Ane Grigorjev. Priču je prema bajci Vladimira Nazora prepričala Vera Barić.

Guščarica Anka siromašna je djevojčica čija su zaduženja jednostavna – ona mora čuvati guske gospodara Vranje. Anka je siroče čiji su roditelji umrli, a k sebi ju je uzela neka tetka – sluškinja gospodara Vranje. Jednog dana, dok je čuvala guske, od zlih je lovaca spasila košutu, koja joj kasnije uzvraća uslugu pružanjem utočišta u vlastitom ležaju. Anka postaje članicom šumskog svijeta i otkriva svoje nove sposobnosti – da može razumijeti životinje. Ona postaje dobri šumski duh i pomaže ljudima i životinjama u nevolji. Jednog dana u šumi se rodi bijeli jelen, koji postaje Ankin najbolji prijatelj. Njih dvoje su nerazdvojni sve do trenutka kada Anka mora napustiti šumu i kada postaje vranjska kneginjica.

Slikovnica je stvarno poučna jer uči mlađe naraštaje da se dobro dobrim vraća. Također uči da bi trebali činiti dobra djela, bez obzira ako nas netko gađa kamenjem, kao što je to bio slučaj s Knezom i Ankom. Ilustracije su toliko živopisne i realne da na neke trenutke imate dojam kao da se nalazite među svim tim stvorenjima usred radnje. Odlična stvar je upravo ta realnost jer smatram da djeca na taj način mogu upoznati okolinu oko sebe direktno preko slikovnice. (Kada kažem upoznati kroz slikovnicu, mislim na upravo to. Nadam se da se ni jedno dijete neće nikada sresti s medvjedom ili divljom svinjom na samo u šumi. Kužite me, jel?)

Osim životinja, slikovnicu krase i prekrasne nijanse boja prirode i okoline, također realno prikazane. Što se tiče uzrasta za koje je ova slikovnica prikladna – vjerujem da je bez problema mogu savladati djeca od 8 godina nadalje, barem što se tiče teksta i samostalnog čitanja. Naravno, vi kao brižni roditelji djeci manjih uzrasta možete također čitati (što je naravno i poželjno) pa se i manji uzrasti mogu upoznati s ovom slikovnicom. Ako smatrate da je slikovnica preopsežna što se tiče priče, uvijek možete skratiti priču ili ispričati onako kako vi želite. Ako djecu tek učite životinje i boje, onda vam i ova slikovnica može biti od pomoći.

Sve u svemu, mislim da ovo izdanje Bijelog jelena možete upotrijebiti na preko nekoliko načina – samo pustite mašti na volju. Slikovnica je tvrdog uveza i većeg formata. Jedina zamjerka koju imam jest činjenica da na izdanju nigdje ne piše tko je autor bajke i to smatram dosta velikim minusom jer mislim da Vladimir Nazor kao autor zaslužuje svoje ime na koricama. Informacije o izdanju napisana su na kraju knjige, u impressumu. Informacije o ilustratoru se uvijek mogu navesti na drugom mjestu, a ne isključivo na naslovnici. Ali eto, moje skromno mišljenje.

Ana Grigorjev, srpska je ilustratorica s mnogim divnim djelima u svom opusu. Osim Bijelog jelena, njene radove možete vidjeti u još nekim slikovnicama – Palčici, Kralju žapcu, Snježnoj kraljici, Maši i medvjedu. I sve su redom – prekrasne.

Ako već niste imali priliku vidjeti ili listati ovu slikovnicu, preporučam je svim knjigoljupcima i ljubiteljima slikovnica. S ovom slikovnicom nećete pogriješiti ako ćete je htjeti nekom pokloniti jer vjerujem da će svaka mala duša s ovom slikovnicom biti apsolutno oduševljena. Slikovnicu možete kupiti na webshopu Znanja.

Bijeli jelen, Znanje 2020., 64 str.

Do sljedećeg puta,

B.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s