Postovi na hrvatskom · Slikovnice/dječje knjige

Grigor Vitez – Kako živi Antuntun

Grigor Vitez (1911-1966) bio je hrvatski pjesnik i prevoditelj. Radio je kao učitelj, a nakon 2. svj rata dobiva posao u Ministarstvu prosvjete i u nakladničkoj kući Mladost kao urednik dječjih izdanja. Pisao je pjesme, ali najviše ga se prepoznaje po dječjim knjigama i tekstovima za dječje slikovnice.

Jedna od takvih slikovnica je i Kako živi Antuntun. Vjerujem da mnogi od vas pamte stihove: U desetom selu živi Antuntun, u njega je malko neobičan um. Još kao mala, učila sam ovu pjesmicu napamet, a neke od stihova pamtim još i danas. Jako me razveselilo kad sam vidjela da postoji i slikovnica, i naravno – odmah sam je morala imati. Slikovnica je izdana u nakladi Mozaik knjige, a slikovnicu je grafički oblikovao i vlastoručno napisao tekst Tomislav Torjanac.

Tomislav Torjanac hrvatski je ilustrator i slikar koji svoja djela stvara kombinacijom uljanih boja i digitalne tehnike. Osim slikovnice Kako živi Antuntun, Torjanac u svojem opusu broji još nekoliko odličnih djela – 2006. pobijedio je na natječaju za ilustriranje knjige Pijev život, a tu su još i slikovnice Ogledalce, Žabeceda, Brojamica, Skakači, Grga Čvarak

Osim što sam bila presretna jer sam pronašla omiljenu pjesmicu iz djetinjstva, očarale su me i ilustracije kada sam slikovnicu konačno primila u ruke. Kada nešto čitam, uvijek zamišljam kako bi osoba o kojoj se piše izgledala, i mislim da je Torjanac majstorski odradio posao jer ilustracije odlično idu uz tekst. Da ne spominjem da je bilo dosta teško lika iz pjesmice prenijeti na papir i ovjekovječiti ga, pogotovo kad koncem zašiva jaja ili kad tjera bicikl da pase na livadi.

Slikovnica je većeg formata i tvrdog uveza izdana u nakladi Mozaik knjige, a sa samo 16 stranica i kratkog sadržaja unutar knjige odlično drži pažnju male djece. Isprobano sa djevojčicom od 3 godine koja je slikovnicu i sama prelistala nekoliko puta. Stoga, ako već niste, preporučam da nabavite ovu slikovnicu – ako već ne zbog djece, onda da se i sami podsjetite Kako živi Antuntun.

Slikovnicu možete nabaviti na webshopu Mozaik knjige.

Do sljedećeg tipkanja,

B.

Literatura:

Jedna misao o “Grigor Vitez – Kako živi Antuntun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s