Postovi na hrvatskom · Recenzije

Rupi Kaur, Mlijeko i med

Zbirka pjesama Mlijeko i med nalazila se na mojoj listi za čitanje dosta dugo vremena. Nabavila sam istvoremeno i Sunce i njeni cvjetovi, ali nikako nisu dolazile na red. Nosila sam ih često sa sobom u torbi, ali jednostavno mi se nikada nije činio dobar trenutak za čitanje. Sve dok jednog dana prije nekoliko godina nisam u vlaku na putu za Zagreb pročitala Mlijeko i med u jednom dahu. A onda sam je pročitala opet. I opet.

“Mlijeko i med uspješnica je s liste bestselera New York Timesa, spoj poezije i proze koji govori o temeama preživljavanja, nasilja, zlostavljanja, ljubavi, gubitka i ženstvenosti.”

– preuzeto s ovitka knjige

Rupi Kaur mlada je autorica i ilustratorica koja piše poeziju. Do sada su na hrvatski prevedene 3 njene zbirke – Mlijeko i med, Sunce i njeni cvjetovi te Tijelo dom. Zbirka Mlijeko i med tematski je podijeljena na 4 dijela – bol, ljubav, slom i lijek. Svaki dio zaokružena je cjelina koja govori o različitim temama, temama koje su često zaboravljene, prešućivane i zanemarivane u današnjem društvu. Rupi u svojim pjesmama govori o preživljavanju, zlostavljanju, gubitku, ali i ljubavi, ženstvenosti i samopouzdanju.

kakve li spoznaje

da smo sposobni za ljubav

ali ipak radije

biramo otrovnost

Mlijeko i med nije klasična zbirka pjesama na koje smo naviknuti kod starijih pisaca poezije (npr. Baudelaira ili Matoša). Ovdje nema rime i parnih i neparnih stihova. Zbirka je napisana slobodnim stihom i većim dijelom je mješavina poezije i proze, ovisno o čemu Rupi govori u kojem dijelu. Kao što sam već spomenula, zbirku sam pročitala nekoliko puta, a svaki puta na mene ostavi drugačiji dojam, ovisi u kakvom sam raspoloženju. Kod prvog čitanja bila sam istovremeno i zgrožena, i razočarana i šokirana s onime što sam pročitala. Nisam očekivala takvo slobodno izražavanje o nekim bitnim temama o kojima se ne piše često. Šokirao me i stil pisanja jer sam navikla na klasične pjesme poput onih A.B. Šimića ili Baudelairea. S druge strane, u meni je raslo i određeno divljenje i poštovanje prema onome što sam pročitala. Da ne spominjem izgled samih stranica koje su mahom ilustrirane prigodnim ilustracijama, koje predstavljaju detalje koji se spominju u tekstu na toj stranici.

tko te to uvjerio

da su drugi ono što te nadopunjuje

kad je jedino što drugi mogu

biti dodatak tebi

I danas je moje mišljenje podijeljeno. S jedne strane me ova zbirka oduševljava, a s druge strane sam zgrožena. Međutim, prevladavaju pozitivni dojmovi jer je ipak cijela knjiga jedan ogroman spomenik životu koji nam donosi uspone i padove, traume, ali i lijepe trenutke.

Ako niste pročitali ovu zbirku, savjetujem da je pročitate. Vjerujem da će i vas natjerati na razmišljanje i promišljanje o onome što ćete unutra pronaći.

željela bih se ispričati svim ženama

koje sam nazvala zgodnima

prije nego što sam ih nazvala inteligentnima ili hrabrima

s čime ste rođene

pretvorila u ono čime biste se trebale najviše ponositi

odsad ću vam govoriti

izdržljiva si ili izvanredna si

i to ne zato što ne mislim da ste zgodne

nego zato što ste mnogo više od toga

Rupi Kaur, Mlijeko i med; Stilus knjiga, 2017. g., 204 str.

Do sljedećeg čitanja,

B.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s