Postovi na hrvatskom · Slikovnice/dječje knjige

Lav, vještica i ormar – slikovnica prema knjizi C.S. Lewisa

Pred nekoliko godina sam prvi puta pogledala film Lav, vještica i ormar – film iz serijala knjiga Kronike iz Narnije. I ostale filmove sam pogledala čak nekoliko puta, ali prvi je ostavio najveći dojam na mene. Potom sam prošle godine nabavila serijal knjiga, ali ih nikako ne uspijevam pročitati. Budem, govorim sama sebi. Budem. I onda sam jednog dana otkrila da postoji i slikovnica. Lav, vještica i ormar. Wow, pomislila sam. Slikovnica! I naravno da sam je odmah morala nabaviti. Kako izgleda? O čemu se radi? Više pročitajte u nastavku.

Clive Staples Lewis (nama poznat kao C.S. Lewis) bio je engleski pisac, profesor na sveučilištu Cambridge. Bio je poznati kršćanski teolog, popularnost je stekao Screwtapeovim pismima – satirom u obliku 31 pisma, u kojima iskusni vrag Screwtape podučava mladog učenika umijeću dovođenja kršćana u kušnju. Međutim, mi ga poznajemo prema dječjem serijalu knjiga pod nazivom Kronike iz Narnije. Serijal okuplja 7 knjiga kroz koji se provlače fantastični elementi, s kršćanskim motivima koji se protežu kroz cijeli serijal.

Lav, vještica i ormar nastala prema istoimenoj knjizi – priču je prepričala Hiawyn Oram, ilustrirao Tudor Humphries. S engleskog prevela Sanja Lovrenčić. Slikovnica je izdana u nakladi Golden marketing – Tehnička knjiga.

Kako ide priča? Četvero braće i sestara Peter, Susan, Edmund i Lucy otkrivaju skrivenu zemlju u koju su došli krzo jedan stari ormar. Svijet je to u kojem stalno vlada zima, gdje je sve prekriveno snijegom i gdje vlada omražena vještica. Legenda kaže da će lav Aslan okruniti 4 djece i da će time završiti vladavina zle vještice. No, jesu li to ta djeca? Što će se dogoditi kada svi zajedno dođu u Narniju? Tko će ih izdati? Prepuštam vama i malim čitateljima da sami pronađete odgovor.

Priča je to o ljubavi i prijateljstvu, odanosti i hrabrosti. Slikovnica je prekrasno ilustrirana i moram priznati da mi je jedna od dražih koje krase moju policu. Dosta opsežna tekstom, mislim da je prikladna za djecu predškolske dobi te da se iz nje može svašta poučno naučiti. Slikovnica definitivno potiče dječju maštu i znatiželju, a poučava najmlađe i o hrabrosti, zajedništvu i prijateljstvu. Priča je prepuna fantastičnih elemenata – ovdje možemo pronaći zlu vješticu, mitološka bića – fauna, patuljke, životinje koje govore, lava koji umire i potom uskrsne itd. Nezaboravimo i to da je Narnija kraljevstvo kojom vladaju kraljevi i kraljice. Mislim da je ovo idealno štivo za sve male čitatelje koji tek trebaju uploviti u svijet mašte i koji se tek trebaju zaljubiti u čitanje.

Stoga, ako već niste, svima preporučam da nabavite ovu prekrasnu slikovnicu i razveselite svoje mališane ovim odličnim čarobnim štivom. Ako ne znate gdje je nabaviti – možete je kupiti ovdje.

Do sljedećeg čitanja,

B.

Literatura:

Lewis, C. S.. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 29. 1. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=36281&gt;.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s