Postovi na hrvatskom · Slikovnice/dječje knjige

Chris Van Allsburg, Jumanji

Kao velika obožavateljica filma Jumanji, jako sam se iznenadila da postoji i istoimena slikovnica. Zašto? Bila sam uvjerena da je Jumanji samo jedan u nizu filmova s fantastičnim elementima i nisam očekivala da se negdje krije i predložak po kojem je film snimljen. Autor slikovnice je Chris Van Allsburg, a Jumanji je prvi put objavljen 1981. godine.

Chris Van Allsburg američki je spisatelj i ilustrator dječjih knjiga. Jumanji je samo jedan od njegovih naslova koji je prenesen na male ekrane, dok je drugi po kojem je također poznat Polarni ekspress iz 1985. godine. Ono što je zanimljivo jest da je Allsburg istovremeno i pisac i ilustrator Jumanjija – dakle, zaslužan je i za grafičke prikaze u slikovnici.

Jumanji je kod nas izdan 2005. godine u nakladi Algoritma. Knjiga je manjeg formata, u tvrdom uvezu i proteže se na 30 str. s ilustracijama. Ilustracije su crno-bijele i prate tekst koji je dosta opsežan. Zbog njenog sadržaja, slikovnica nije primjerena za one mlađe od 4 godine. A kakav je to sadržaj, pitate se?

Peter i Judy ostaju sami kod kuće nakon što roditelji odu u operu. Nakon što im dosade sve njihove igračke, odlaze u park preko puta kuće gdje pronalaze čudnu ploču sa igrom na kojoj piše – Jumanji. Zainteresirani njenim sadržajem, odlaze kući gdje odluče igrati igru. Međutim, kada iz igre počnu izlaziti majmuni, lavovi, zmije, Judy i Peter počinju shvaćati kako to nije još jedna obična društvena igra…

Moram priznati da me već dugo nije ništa razočaralo u mjeri u kojoj me razočarala ova slikovnica. Možda je tome razlog što sam prvo gledala film i što sam s filmom opčinjena, pa sam očekivala da će i slikovnica biti takva. Ne znam. Da se razumijemo, slikovnica nije loša, priča je ista i grafički prikaz je super, ali veći dojam je na mene ostavio film. Svakako će ova slikovnica i dalje ostati dijelom moje i, kasnije, bebine zbirke. Ali eto, to nije ono što sam očekivala. Vjerojatno tražim one silne efekte iz filma kojeg toliko volim. Možda će se bebi više svidjeti za koju godinu.

Svakako preporučam da ovu slikovnicu uzmete u ruke, ipak je ona nastala prije filma. A ako niste još gledali film (što sumnjam da niste, Robin Williams je odličan, kao i uvijek) – pogledajte ga nakon slikovnice, možda vas onda više očara i ostavi na vas veći dojam nego što je na mene.

Do sljedećeg tipkanja,

B.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s