Postovi na hrvatskom · Recenzije

James Norbury: Veliki Panda i Sićušni Zmaj

Kada sam prvi puta vidjetla naslovnicu ove knjige, prvo što sam pomislila bilo je – ovo moram imati. MORAM. Odmah po izlasku iz tiska morala sam je naručiti i jedva sam čekala da mi stigne na adresu. Moje oduševljenje samo je raslo kad sam knjigu konačno primila u ruke. Očekivala sam malo veću slikovnicu, a kad ono – prava apsolutno savršeno predivna knjiga. Pročitala sam je već nekoliko puta i svako malo si ponovno dopustim prelistati je i podsjetiti se nekih bitnih stvari. U nastavku možete saznati zašto.

James Norbury u teškom se trenutku svog života posvetio budizmu koje ga je osvjestilo da ne mora biti rob svojih negativnih misli te da može svojim iskustvom pomoći i drugima. Pridružio se udruzi Samaritanci i pomagao ljudima u njihovim borbama s anksioznošću i depresijom. Ljudi s kojima se susretao nagnali su ga da osnuje vlastitu podršku u svojoj lokalnoj zajednici, počinje kreirati razne crteže kojima je cilj jednostavno i jasno prenijeti poruku svakome tko se suočava s nekim teškim trenutkom u svom životu i tako nastaju – Veliki Panda i Sićušni Zmaj.

Knjiga je posvećena svakome tko se ponekad izgubi i odmah na koricama nas upoznaje s glavnim likovima ove predivne knjige – Pandom i Zmajem. Knjiga je podijeljena na nekoliko cjelina koje su povezane s godišnjim dobima. Započinjemo priču s Proljećem u kojem se Panda i Zmaj susreću, nakon čega slijedi Ljeto, Jesen, Zima te na koncu opet Proljeće. Svako godišnje doba obilježeno je određenim promjenama s kojima se dvojac susreće. Naravno, cijela knjiga prožeta je prekrasnim autorovim ilustracijama i svakodnevnim mudrostima.

Veliki Panda i Sićušni Zmaj postaju nerazdvojni prijatelji odmah po svom susretu i zajedno se upuštaju u svoju novu pustolovinu odnosno putovanje. Svaka cjelina govori o važnim životnim promjenama s kojima se susrećemo – npr. Proljeće govori o promjenama u prirodi i činjenici da bi ponekad samo trebali zastati i obratiti pažnju na male stvari poput cvijeća koje cvate pored puta. Također, knjiga uvelike nastoji pomoći osobi koja čita – kako bi što više pozornost usmjerili na svoje potrebe, ali i na potrebe onih oko nas.

“Ponekad mislim da nisam dovoljno dobar”, reče Sićušni Zmaj.
“Trešnja sebe ne uspoređuje s drugim stablima”, reče Veliki Panda, “samo cvijeta.”

Ljeto nam donosi nove Pandine mudrosti – počevši od činjenice da ponekad samo trebamo stati i odmoriti, pogledati oko sebe i najvažnije – disati. Prijatelji uživaju ispijanjem šalice čaja a otkrivaju i lijepa mjesta na svojem putovanju samo zato što su se malo izgubili i krivo skrenuli – kao što to biva i u životu. Jesensko vrijeme je vrijeme za još šalica čaja, i upoznaje nas s unutarnjim promjenama koje se događaju svakome od nas. Važno je da ostanemo vjerni sebi i svojim načelima, da se ne obaziremo na tuđa mišljenja već da budemo svoji, bez obzira sviđali se mi drugima ili ne.

“Što ako upoznam ljude kojima se ne sviđam ni ja ni ono što radim?” upita Sićušni Zmaj.

“Moraš ići svojim putem”, reče Veliki Panda. “Bolje izgubiti njih nego sebe.”

Jesen nas je naučila i da je otpuštanje divno, da se ne trebamo grčevito držati za neke stvari već da je u redu i otpuštanje briga i problema koji nas muče jer sve kad tad prođe – što nam drveće u jesen slikovito prikazuje. Kada smo dobri prema nekome, ta dobra djela uvijek se reflektiraju i na nas i zbog njih bi se i mi sami trebali dobro osjećati.

“Kad osvijetliš put nekome drugome, uvijek ga osvjetliš i samome sebi.”

Kao i što priroda ima svoja godišnja doba, tako i čovjek ima svoje dobre i loše periode, svoje zime i svoja proljeća. Panda nas podsjeća da nije važno ako nismo donijeli svoje novogodišnje odluke na vrijeme, jer ako nešto želimo promijeniti uvijek možemo početi odmah. Nikad nije kasno za dobra djela i za nove početke, neovisno o kojem dobu godine se radi. I mali korak bolji je ni od kakvog, a važno je imati na umu i da će nakon svake zime i izaći sunce.

Ciklus njihova putovanja zaokružujemo ponovim dolaskom Proljeća u kojem čak i oštećena stabla donose najljepše pupoljke. Njihovo putovanje još nije gotovo i zajedno nastavljaju dalje.

Ova knjiga je toliko topla i predivna da vam riječi to jednostavno ne mogu opisati. Nadam se da su vam ovi citati i fotografije predivnih ilustracija uspjele barem malo predočiti koliko je ova knjiga divna. Vjerujem da će se sviđati i onima mlađima zbog preslatkih ilustracija Pande i Zmaja – dva neobična prijatelja, te da će im oni možda biti i uzor i učitelj da ne treba gledati vanjštinu nego i ono što se nalazi unutra za što smatram da je jako bitno prikazati djeci koja tek uče kako se ponašati prema drugima. Osim mlađim uzrastima, knjiga je odlična i za nas malo starije – da nas redovito podsjeti kako je važno biti dobar prema sebi, prema drugima, zastati ponekad i osvrnuti se oko sebe jer trenutak će proći, za njim i život a mi ćemo možda zbog svoje užurbanosti propustiti neke divne trenutke u svom životu.

Ako već niste imali priliku držati ovu knjigu u rukama, od mene imate apsolutno toplu preporuku da to učinite što prije. Vjerujem da će vas oduševiti kao i mene.

Knjigu možete naručiti ovdje.

  • James Norbury, Veliki Panda i Sićušni Zmaj.
  • Stilus knjiga, 159 str.
  • S engleskog preveo Slavko Sobin.

Ugodan dan svima,

do sljedećeg čitanja,

B.

Jedna misao o “James Norbury: Veliki Panda i Sićušni Zmaj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s