Postovi na hrvatskom · Recenzije

Lisa Kleypas – U lovu na Cassandru

Lisa Kleypas za mene je jedna od onih autorica čije knjige kupujem bez razmišljanja. Lisa je jedna od onih zbog koje sam se zaljubila u povijesne ljubavne romane i čija djela neizmjerno volim i cijenim. Tako je bilo i ovog puta – Lisa me ponovno u potpunosti osvojila!

O Ravenelima smo već imali prilike čitati u prethodnim romanima. Podsjetimo ih se redom – Hladnokrvni zavodnik uvodi nas u radnju i upoznaje s glavnim likovima s kojima ćemo se susretati u ostalim romanima. Potom slijede Udaja za WInterbornea, Igra s vragom, Kao stranci, Đavolja kći i na koncu U lovu na Cassandru.

U lovu na Cassandru upoznaje nas s drugom blizankom, koja je nakon udaje svoje sestre Pandore ostala usamljena i bez svoje najbolje prijateljice. Cassandra je oduvijek sanjala o udaji iz ljubavi, ali kada joj Tom Severin da ponudu koju ne može odbiti? Ili možda može? Tom Severin biznismen je koji je svoje bogatstvo stekao u potpunosti sam – svojim znanjem i svojim radom. Jedino što još nije stekao i osvojio jest – žena. Cassandra želi samo nekome pripadati, želi ljubav i dom, ali…može li joj Tom to dati? Može li Cassandra promijeniti Tomov stav prema svijetu i osjećajima?

Činilo se da se prava ljubav nikada ne desi onome tko je traži. Ljubav je više voljela zbijati šale s ljudima i prikradati im se kad bi bili zaokupljeni drugim stvarima.

 Kao i uvijek, Lisini opisi, dijalozi, priča – sve vas to obuzme i očara. Volim činjenicu da Lisa sve svoje romane pažljivo smješta u točno određene povijesne trenutke, što proučava običaje i odjeću toga vremena, što je upoznata s društvenom etiketom i tehnologijom koja se tada razvijala. Ovog puta, oduševljenje je bilo ogromno zbog jednostavne činjenice da se u romanu govori o drugim romanima toga vremena kao i piscima jer Cassandra obožava čitati!

-Ali stvarni život je ono što je tema svih romana. Roman u sebi može sadržavati više istine od nekoliko tisuća novinskih članaka ili znanstvenih radova. Može čovjeka ponukati da zamisli, barem nakratko, da je netko drugi – i onda može bolje razumjeti ljude koji su drugačiji od njega.

Osim toga,  sviđa mi se taj kontrast koji imamo prilike vidjeti između malog Bazzlea i Toma koji u malom dječaku vidi sve ono što je i on sam proživio. Kod Toma mi se sviđa što zna što želi i što se ne libi dobiti i zahtijevati ono što želi. Kao poslovan čovjek koji sam vodi svoju tvrtku, nije pretjerano upoznat s društvenim etiketama onog vremena, ali zato slovi kao nadprosječno inteligentan i zna puno praktičnih stvari – poput izgradnje željeznica, stanova i sl. Cassandra, s druge strane, je prava obiteljska žena i želi sama voditi svoje kućanstvo, iako za sebe tvrdi da se voli izležavati i drugo spavati – bori se protiv nepravde i nastoji zaštititi one koji to sami ne mogu.

Roman je prepun osjećaja s kojima se susrećemo svakodnevno – kako je to kada se susretneš s nekim tko te privlači, ali tko ima srce kao kamen? Kada odbija prihvatiti da može voljeti i biti voljen? Kako je to kada ne možeš imati sve što zaželiš? I opet, kako je to kada se susretneš s javnim skandalom koji prijeti da će uništiti cijeli tvoj ugled? Kako pronaći izlaz iz naizgled bezizlazne situacije? Što napraviti? Kako se ponašati kada ljudi iz tvoje okoline neodobravaju tvoju vezu?

-… Ja ionako ne vjerujem u znakove.

– Isto tako ne vjerujes ni u ljubav – podsjetio ga je Winterborne s dozom prijateljskog podbadanja. – Ali eto te ovdje sa srcem na rukama.

Bio je to stari velški izraz koji je zvučao kao da je pogrešno sročen, ali kad čovjek bolje razmisli, ima smisla. Onaj tko nosi srce na rukavu otvoreno polazuje svoje osjećaje…ali onaj tko nosi srce na rukama spreman je pokloniti ga nekome.

Sve to – ali i mnogo više, možemo naučiti iz ovog romana. Jedan je to od onih koji se ne ispuštaju iz ruku do samoga kraja.

Kao i uvijek, Lisin stil pisanja je nepogrešiv i zabavan, pun humora ali i predivnih dijaloga.

Kao i uvijek, ponovno sam se zaljubila  u knjigu.

Šesti roman iz serije o obitelji Ravenel željno sam iščekivala i s veseljem sam krenula na čitanje. Bez zadrške mogu reći da je ovo idealno ljetno štivo (za plažu) i da ga obavezno morate pročitati!

Kako da nazove ovaj osjećaj? Kao da je propao kroz površinu svog života i dospio u neki čudan novi prostor, na mjesto koje je oduvijek bilo tu, samo što ga on nije bio svjestan. Znao je jedino to da je sada netko napokon prekoračio tu opreznu granicu koju je on davno postavio između sebe i drugih ljudi…i da više ništa neće biti isto.

Lisa Kleypas, U lovu na Cassandru, Mozaik knjiga, 372 str.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Do sljedećeg čitanja,

B.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s