Postovi na hrvatskom · Recenzije

Tisja Kljaković Brajić – Oni

Tisja Kljaković Brajić svoj je život posvetila slikarstvu i umjetnosti. Rođena u Splitu, završila je školu likovnih umjetnosti te kasnije diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Do sada je održala preko nekoliko izložbi svojih radova te izdala nekoliko knjiga – U malu je uša đava te Oni i Oni 2.

Knjiga Oni nije obična knjiga – to je zbirka karikatura s kratkim rečenicama koje oživljavaju život jednog dalmatinskog bračnog para. Tisja je na svojim društvenim mrežama objavila preko 100-tinjak karikatura od kojih je 100 odabrano i objedinjeno u zbirku. Kako je do tog došlo? Njene duhovite i jednostavne karikature naišle su na odličan pozitivan odaziv, a kako je rasla njena publika – tako su i njene karikature bivale brojnije i brojnije. Godine 2018. u intervjuu za Jutarnji list izjavila je da želi svoje karikature objaviti u formi knjige i to tako da se svaka karikatura može izrezati i uokviriti. Tako su nastali Oni – u izdanju Frakture kakvima ih danas imamo prilike čitati. Svaka karikatura smještena je na kvalitetan papir na posebnu stranicu kako bi se mogla istrgnuti, izrezati i smjestiti negdje u okvir.

Tko su Oni? Ona je niska debela ženica koja se bori s viškom kilograma, dok je On izdužen i mirniji u svojim kretnjama najčešće pred televizorom u donjem rublju. Knjiga je podijeljena na nekoliko cjelina – na njihov život Vani, Kuću i Intimu iako po meni između tih cjelina nema nekih čvrstih granica – oni su u svojoj intimi stalno – i vani i u kući. Karakteristično je da su često u kući u donjem rublju, često se svađaju i podbadaju jedan drugoga, ali često iskazuju emocije jedan prema drugome – od ravnodušnosti i zabrinutosti, do ljubavi i brige.

Crteži su u potpunosti minimalistički, bez detalja na likovima ali i bez pretjeranih detalja u prostoru. No, bez obzira na to, čitatelj u svakom trenutku zna gdje se Oni nalaze – u kupaonici, blagavaonici, kuhinji ili dnevnom boravku. Crteži su okarakterizirani poprilično neurednim i kratkim tekstom, nemarno nabacnim slovima, ali opet, savršeno znamo kako su riječi izgovorene, kojom intonacijom i kojim prizvukom. Važno je naglasiti da se radi o dalmatinskom dijalektu, ali moram priznati da situacije koje su prikazane možemo preslikati na bilo koji dio Hrvatske, ne samo na splitski/mediteranski krug. Oni su svuda oko nas, da ne spominjem da sam se u brojnim situacijama i sama pronašla bezbroj puta, što ilustracije čini još smiješnijima. Oni su tu – među nama, kod naših susjeda, roditelja, prijatelja – oni su svuda.

Što se tiče samih karikatura Njih – odmah uočavamo neke detalje – npr. izgleda kao da je glava uvijek u profilu, bez obzira kako likovi bili okrenuti – i na njima time primjećujemo izrazito velik nos i jednu liniju koja predstavlja oko. Ostatak tijela je dosta neproporcionalan i na njima nema nikakvih drugih detalja – ni kose, ni očiju, usana, ušiju itd. Ta lica i ti likovi uvijek su isti, nema promjene u izrazima lica, ali zbog konteksta uvijek nekako shvatimo emocije i stanja koje bi oni trebali prikazivati.

Prije nego što sam krenula na čitanje ove knjige, ako bi se ona mogla tako nazvati – imala sam velika očekivanja. Već sam naišla na dosta recenzija, dosta pozitivnih ali i negativnih osvrta na zbirku. Moji dojmovi su i sami podijeljeni. S jedne strane – oduševila me jednostavnost prikazanih situacija i karikatura jer smatram da odišu tim svakodnevnim humorom koji nam je svima poznat. Kao što sam već navela, i sama sam se pronašla u nekim situacijama i to je ono što mi se sviđa – što se radi o situacijama bliskim običnom čovjeku. Za neke situacije sam smatrala da su jedinstvene za svako kućanstvo, nevidljive vanjskom čovjeku – djeluju privatno i intimno, no Tisja ovime pokazuje da smo svi slični i da se borimo sa sličnim problemima, makar se to ne vidi na prvi pogled. S druge strane, upravo ta jednostavnost me ponekad i živcirala. Da, volim umjetnost, ali ne svu – a o ukusima se ne raspravlja. Stoga me upravo taj primitivizam u crtežima istodobno i odbija i privlači.

Kako god bilo, svakako preporučam da škicnete ovaj naslov i sami prosudite sviđa li vam se ili ne. Na vama je da se uživite u situaciju prikazanu na stranici ili da jednostavno odustanete. Oni se čitaju uz jednu popodnevnu ili jutarnju kavu. Vjerujem kako ćete se i sami prepoznati u brojnim situacijama koje nam Tisja ovako vjerno i duhovito prenosi.

TIsja Kljaković Brajić, Oni, 205 str.

Fraktura, 2019.


Do čitanja,

B.!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s