Postovi na hrvatskom · Recenzije

James Norbury, Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja

Nakon što sam bezbroj puta već pročitala i prolistala knjigu Veliki Panda i Sićušni Zmaj i s veseljem je smjestila na svoje police, vijest da nam Stilus knjiga priprema prijevod nastavka ove divne priče neizmjerno me razveselila. Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja naručena je odmah u pretprodaji i s velikim uzbuđenjem čekala sam dolazak knjige iz tiska.

Kao i prethodna priča, i ova je prepuna predivnih ilustracija, onih koje te baš natjeraju da se zamisliš zajedno sa popratnom pričom u obliku kratkih rečenica i dijaloga izmedu Pande i Zmaja. Priča je to za sve – za sretne, nesretne, velike i male, one koji nisu zadovoljni svojom situacijom, ali i za one koji su zadovoljni svojim životom i znaju cijeniti ono što imaju. Bezvremenska je to priča, malo duhovno putovanje koje nam je James Norbury savršeno prenio na papir.

Priča započinje kratkim uvodom u život Velikog Pande i Sićušnog Zmaja. U potpunosti su zadovoljni svojim mjestom pod suncem, čarobnom okolinom koja ih okružuje, a opet…Sićušni Zmaj osjeća se neispunjeno.

“Problemi nas ne bi trebali zaustavljati,” rekao je Veliki Panda. “Oni su samo način na koji nam priroda govori da bismo trebali istražiti drugačiji put.”

Veliki Panda uči nas da um treba njegovati, jer ako se ne brinemo o njemu zarast će u korov. Stajanje na mjestu neće riješiti probleme, korov neće nestati sam od sebe, stoga prijatelji odlučuju krenuti na put preko rijeke. Put kojim su krenuli nije bio jednostavan – naučio ih je da zajedničkim snagama mogu puno toga postići jer će čak i najveće oluje proći i donijeti mirno more i sunčana jutra. Zajedno se suočavaju s preprekama, strahovima, zajedno dolaze do nekih važnih živonih spoznaja i na koncu pronalaze mir i sami sebe.

“Ali što ako sam negdje gdje ne želim biti?” upitao je Sićušni Zmaj.

“To se katkad dogodi,” rekao je Veliki Panda, “i tada, naravno, možemo pokušati promijeniti okolnosti na bolje, ali neke situacije, poput ove, ne možemo pomijeniti i trebamo ih prihvatiti takvima kakve jesu. Prihvaćanje donosi sa sobom veliki mir.”

Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja priča je koja će se svidjeti i malima i velikima. Malima, jer donosi predivne ilustracije Pande i Zmaja, predivne scene prirode, zelenila, mora i okoline općenito. Odraslima će se svidjeti što zbog svoje jednostavnosti, što zbog dubokih misli, citata i inspirativnih rečenica. Priča je to koju će zavoljeti svi i kojoj će se redovito vraćati jer ona nas ipak uči o važnim stvarima i poukama – o važnosti prijateljstva, zajedništva, marljivosti, strpljivosti, uči nas da je u redu kada nisi u redu, i da će sve biti bolje – nakon svake oluje i nemirnog mora.

Što manje pokušavam kontrolirati svijet oko sebe, to sam slobodniji promatrati ga kako se odvija u svoj svojoj neukroćenoj čudesnosti.

Stoga, ako već niste imali priliku prolistati Velikog Pandu i Sićušnog Zmaja – učinite to što prije, nećete požaliti.

Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, James Norbury u izdanju Stilus knjige, 2022, 159 str.

Do tipkanja,

Brigita

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s