Postovi na hrvatskom · Recenzije · Slikovnice/dječje knjige

Anna Walker, Cvjetić

Slikovnica Cvjetić izdana je u nakladi Školske knjige iz pera Anne Walker. Anna Walker je australska autorica i ilustratorica mnogih knjiga za djecu, a dobitnica je i nekoliko nagrada za svoj rad. Između ostalog, upravo je slikovnica Cvjetić (Florette) proglašena najljepše ilustriranom dječjom knjigom u 2018. godine od strane New York Timesa. Prekrasna je to slikovnica na kojoj je autorica radila više od godine dana – i to samo na ilustracijama koje krase ovu priču. Što je u njoj to tako prekrasno?

Priča prati djevojčicu Maru (engl. Mae) nakon što se s roditeljima preseli u grad. Mara je sa sobom željela ponijeti i komadić svog starog doma sa sobom – svoje biljke, majka joj je čak i obećala da može imati vrt u gradu…ali u gradu u kojem su se nalazili za njene biljke jednostavno nije bilo mjesta. Kako je vrijeme prolazilo, Mari su sve više počeli nedostajati zvukovi prirode i njene blagodati, nedostajali su joj njeni prijatelji. Borila se s novim nepoznatim okruženjem na sve moguće načine – organiziranjem piknika među kartonskim kutijama, risanjem najdražih životinja na pločnik, ali jednostavno je ništa nije moglo razveseliti. Čeznula je za svojim vrtom, sve dok jednog dana nije potrčala za ptičicom i ugledala šumu usred grada i jednu malu zalutalu biljku koju je odlučila posaditi…

Već na prvo listanje ova slikovnica me apsolutno osvojila. Prekrasne, živopisne ilustracije, odličan sklad boja i likova, odlični prikazi grada i biljaka spojeni s predivnom i toplom pričom. Marina priča jedna je od onih koje se mogu približiti djeci, jedna od onih iz koje mogu mnogo toga naučiti. Mara je djevojčica koja jako voli prirodu i koja je jako tužna što svoje biljke ne može ponijeti sa sobom u grad. Tu je onda i problem preseljenja, jer svi znamo kako djeci teško pada odlazak u drugo mjesto, daleko od poznatih stvari, poznatih ljudi, prirode i stvari koje su im općenito prirasle srcu.

Ilustracije su divne, tople, prepune detalja i odlično se slažu uz tekst koji nije preopširan, ali opet…tim kratim rečenicama je rečeno baš sve što je trebalo biti. Ilustracije govore čak i više od tih rečenica što je još jedna pozitivna stvar kod ove slikovnice. Priča je to o promjenama, o novom životu daleko od svega poznatog, o prilagođavanju novim situacijama i najvažnije o ljubavi prema biljkama. Cvjetić može mnogo toga naučiti djecu, ali i nas odrasle može naučiti i poučiti o snazi dječje snalažljivosti, kreativnosti i ljubavi, može nas naučiti kako djeca svojima ponašanjem i potezima također mijenjaju svijet i to nama naočigled.

Ako već niste imali priliku prelistati ovu slikovnicu, predlažem vam da to učinite što prije. Vjerujte mi, nećete požaliti!
Slikovnicu možete naručiti na web stranicama Školske knjige.

Do sljedećeg čitanja,

B.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s