Postovi na hrvatskom · Slikovnice/dječje knjige

David Litchfield, Medo i klavir

Kao osoba koja redovito prati knjige koje izlaze, koja redovito čita i prati knjiške recenzije, intervjue i slično, primijetila sam da mi uvijek negdje iskače naslov Medo i klavir. “Najbolja slikovnica godine!” stajalo je na jednoj reklami. Redovito se pojavljivala u katalogu Svijeta knjige, i redovito sam preskakala stranice na kojima bi se ona pronašla. Nikada mi nije bilo vrijeme da je kupim i proučim o čemu svi govore kad kažu da je to “neodoljiva slikovnica kojoj će se djeca rado vraćati.” A ona jednog dana mi je tu istu slikovnicu preporučila i jedna draga prijateljica, koja mi je s velikim kimanjem glave i oduševljenjem govorila – da, trebaš je kupiti i pročitati što prije. I tako sam slikovnicu Medo i klavir autora Davida Litchfielda naručila za Interliber….i pročitala je do sad već preko nekoliko puta.

Medo i klavir predivna je, pretopla, savršeno ilustrirana poučna priča o ljubavi, prijateljstvu i životnim prioritetima. Medvjedić u šumi nabasa na jednu čudnu stvar koja je proizvodila čudne zvukove. Bio je to klavir. Iznova i iznova mu se vraćao, sve dok jednog dana nije shvatio da iz njega izlaze predivni nezemaljski zvukovi koji su se svidjeli i ostalim medvjedima u šumi. Naime, svi su se okupljali oko Mede i slušali njegovu glazbu. Medo je postao toliko dobar u sviranju da su njegov talent prepoznali i drugi te uskoro on odlazi na vlastitu glazbenu turneju. Medo je svirao pred rasprodanim koncertnim dvoranama, svi su mu klicali i divili su mu se. A opet…

Medo se nije osjećao potpunim. Da, bio je poznat i slavan, ali u velikom gradu osjećao se usamljenim, bez obitelji i prijatelja, bez ikog svog. Nedostajao mu je njegov dom, te se on odluči vratiti kući, no što će ga tamo dočekati? To morate otkriti sami!

Kad sam prvi put pročitala ovu slikovnicu, ostala sam u potpunosti izgubljena. Nisam očekivala ovakvu priču, ovakve snažne emocije koje iz nje proizlaze, nisam očekivala vidjeti nešto toliko predivno i savršeno na tako malo stranica. Jer ova slikovnica je sve to – savršenstvo između korica. Nisam već dugo bila zaljubljena u neku slikovnicu, ali ova me ostavila u potpunosti zatečenom. Ilustracije su apsolutno nezemaljske, tople, odlično se uklapaju u priču koju pratimo i čitamo u jednom dahu. Bezvremenska je to priča koja nas uči o najvažnijim stvarima i emocijama u životu – o ljubavi, prijateljstvu, trudu, marljivosti, o važnosti sanjanja i ispunjenja vlastitih snova.

Ova slikovnica je definitivno obavezna za svakog mališana na ovom svijetu. Možda oni neće odmah shvatiti važnost ove priče, možda neće shvatiti zašto je Medo otišao u grad za velikim svjetlima i nagradama, neće shvatiti ni zašto se on odlučio vratiti kući, ali na nama je da im ovu očaravajući priču čitamo koliko god treba, da i sami nauče važnost ovih riječi i ovih emocija. Važno je da im čitamo, sve dok je oni sami ne budu mogli čitati i shvatiti zašto je toliko važna. Mislim da će mališanima odmah biti simpatična zbog ilustracija medvjedića Da, imate ogromnu, stvarno ogromnu preporuku od mene za ovo štivo. Vjerujte mi, nećete požaliti ako je smjestite na svoje police!

Slikovnica je izdana u Mozaik knjizi 2018 godine, a sada nas u knjižarama čeka već 3. izdanje, što zasigurno govori koliko je ova slikovnica popularna. Naručiti je možete na webshopu Mozaik knjige.

Ako je niste do sada naručili, što čekate?

Čitamo se,

Brigita

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s