Postovi na hrvatskom · Recenzije

Matt Whyman, Naš planet – jedino mjesto koje zovemo dom

Otkad sam vidjela naslovnicu ove predivne knjige, znala sam da je moram imati. Čim sam je nabavila, znala sam da će to biti jedna od onih kojima ću se često vraćati. I moram priznati da sam bila u pravu! Ova knjiga i njena unutrašnjost nešto je što će vas često zvati da je uzmete i prolistate. Iznova i iznova.

Autor knjige Naš Planet je Matt Whyman, dok je sam predgovor napisao David Attenborough – autor poznate knjige Život na našem planetu u kojoj poziva čovječanstvo na oprezno, razumno i savjesno postupanje s prirodom i okolišem. Naš planet knjiga je većeg formata u kojoj se izmjenjuju predivne fotografije krajolika i životinja zajedno sa (po meni još ljepšim) ilustracijama životinja i prirode. Ovaj naziv novi i istoimena serija u Netflix produkciji gdje svaka epizoda obrađuje jedno stanište. Stanište? 👇🏻

Na početku ove knjige čeka nas živopisna karta svijeta. Na karti su označena različita staništa ili biomi na koje možemo podijeliti svijet. Ta podjela ujedno čini i sadržaj knjige pa tako čitamo o zaleđenim svijetovima, džunglama, obalnim morima, pustinjama i travnjacima, otvorenim morima, slatkim vodama i šumama. Svaka cjelina donosi 3 podnaslova – osnovne informacije o staništu o kojem se priča, zanimljive priče o životinjama koje tamo žive i kako to područje možemo zaštititi.

Moram priznati da sam očekivala više informacija iz ove knjige, ali s druge strane ove je vrlo dobar početak i mogući uvod za vlastita daljnja istraživanja. Također moramo imati na umu da je ova knjiga namijenjena prvenstveno djeci, a nama odraslima ona može biti odličan podsjetnik na to gdje živimo i što možemo učiniti za naš planet. Knjiga nije preopsežna, proteže se na jedva 90 stranica, ali donosi važne informacije o životu na našem planetu. Podsjeća na što se događa ako se izlovi previše ribe, ili kako je čovjek umalo istrijebio neke vrste pretjeranim lovom i uništavanjem prirodnih staništa krčenjem šuma itd.

Naš planet zbirka je divnih fotografija i ilustracija životinja i krajolika. Osobno mi se ilustracije više dopadaju, ali fotografije su također čarobne i vrijedne divljenja. Vjerujem da će svako dijete pronaći puno zanimljivosti unutar korica ove knjige. Npr. jeste li znali da je kapibara najveći glodavac na svijetu? Znate li što je kajman? Jeste li znali da kitovi teže do 200 tona?

Ova knjiga izaziva u meni razne osjećaje jer sam odrasla na selu i jako sam povezana s prirodom. Za mene je priroda način života, mjesto gdje odlazim na duge šetnje, gdje mogu disati punim plućima, razmišljati i uživati. Dosta mi je teško čitati o ružnom djelovanju čovjeka na planet, ali surova istina je da je čovjek najčešće zlikovac u ovakvim pričama. U svom životu nastojim koristiti što manje plastike, nastojim sama proizvesti hranu koju konzumiramo i svake godine nastojim posaditi barem jedno novo drvo. Za mene su stvari jednostavne – koliko prirodi uzmeš, toliko moraš vratiti, ako ne i više. Znam da suživot s prirodom nije uvijek moguć; pogotovo za stanovnike grada, ali svi smo u mogućnosti napraviti prvi korak – educirati se. Edukacija je ovdje ključna i informacije bi trebali prenositi dalje. Bojim se da promjene nisu moguće ukoliko cijela zajednica ne bude informirana, svjesna i upućena u štetu koju čiji svojim djelovanjem na okoliš.

Ovu knjigu svakako preporučam da prolistate i pročitate. Da prelistate sami i sa svojom djecom, da je nekome poklonite i razveselite ga. Vjerujem da će se mnogima svidjeti, pogotovo onim mlađim naraštajima. Knjiga je puna zanimljivih informacija i veoma je jednostavno pisana tako da vjerujem da će svima biti razumljiva pa i onima koji tek uče o životinjama.

Knjigu Naš planet možete naći na webshopu Profil knjige.

Do čitanja,

Brigita

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s