Postovi na hrvatskom · Recenzije

Julia Quinn, Kad je bio grešan

Nekako sam oduvijek smatrala da će mi serijal o Bridgertonima u jednom trenutku postati dosadan. Pa tko bi još uživao u 8 knjiga o 8 braće i sestara?  I da mu nijedan nastavak ne bude dosadan? No, veoma mi je drago što sam se prevarila – jer još uvijek nisam naišla ni na jedan nastavak koji me nije oduševio.

Kad je bio grešan šesti je nastavak o omiljenoj obitelji Bridgerton. Ovaj nastavak govori o Francesci – jednoj od sestara koja se iz ljubavi udala za grofa od Kilmartina i koja uskoro slavi 2. sretnu godišnjicu braka sa svojim suprugom.   S druge strane, upoznajemo Francescina najboljeg prijatelja i bratića njenog supruga – Michaela Stirlinga, onog “drugog”. Onog koji nije naslijedio ništa, onog bez titule i posjeda, onog koji uživa samo u razvratništvu i ženama, onog koji je potajno zaljubljen u ženu svojeg bratića od trenutka kad ju je ugledao. Bez obzira na to, Michael je pun poštovanja i obzira prema Francesci i ničim joj ne daje do znanja kakvi su zapravo njegovi osjećaji. No, jedan nemili događaj koji će Francescu i Michaela zateći nespremne jedne večeri nakon povratka iz šetnje promijeniti će u potpunosti tijek njihovih života.

U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život nikada neće biti isti.

Ova knjiga ponešto je drugačija od ostalih iz serijala, ovdje se susrećemo s boli gubitka, s patnjom i promjenama koje gubitak voljene osobe donosi. Julia Quinn i ovdje ponovno briljatno kreira život i sudbinu omiljenih nam likova, iako ovog puta u dalekoj Škotskoj. Francesca je daleko od svoje obitelji, iako i o njima svašta saznajemo iz pisama i iznenadnih posjeta, ali i Francescinih odlazaka u London.

Iako sam smatrala da će mi ovaj nastavak biti dosadan, iznenadila sam se lakoćom i tečnošću dijaloga, radnje i iznenadila sam se brzom kraju. Nisam očekivala da će me toliko zanimati što će biti dalje, ali sam morala uvijek pročitati još samo jedno poglavlje. Na koncu je ovo ispala predivna ljubavna priča, ponešto drugačija od onih na koje smo do sada navikli. Autorica u svakom nastavku donosi neke novosti, a ova priča baš odudara od ostalih koje sam do sada pročitala. I ovdje upoznajemo etiketu ovog vremena, čitamo o egzotičnim putovanjima naših likova, ali i preprekama na koje nailaze. Ono što stvarno volim kod Quinn su majstorski razrađeni likovi. Oni imaju mane i vrline, pratimo njihove unutarnje borbe, njihova razmišljanja, njihova previranja i osjećaje. Volim to. Volim to što nije sve savršeno i što nije sve crno-bijelo.

Na početku svakog poglavlja čeka nas jedno pismo iz kojeg saznajemo neke pojedinosti, neke osjećaje ali i situacije u kojima su se likovi našli. Nakon nemilog događaja na početku knjige, Francesca samo želi društvo svog najboljeg prijatelja, a sve što on želi jest – pobjeći što dalje od nje. Na koncu, on odlazi na 4 duge godine u Indiju, ali…što se dogodi po njegovu povratku? Je li zaboravio Francescu? Jesu li se njegovi osjećaji promijenili? Ili se promijenila Francesca? Puno je tu pitanja, a odgovore svakako preporučam da potražite na stranicama ovog divno, možda pomalo tužnog, ali svejedno zanimljivog romantičnog romana.

Od mene svakako imate preporuke za Kad je bio grešan, a ako još niste – svoj primjerak možete nabaviti ovdje.

Julia Quinn, Kad je bio grešan, Mozaik knjiga, 2017; 396 str.

Do čitanja,

Brigita

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s